Kelebeği Kurtarmak

Kelebeği Kurtarmak

Dünya üzerinde bir başka örneği olmayan haksızlıkların başında gelir Kelebek Etkisi teorisi, oluşan bütün olumsuzlukların ve problemlerin suçunu, bir gariban kelebeğin kanatlarına bağlayan…. Üstelik de bizlerden binlerce kilometre uzaklarda kendi halinde 1-2 haftalık ömrünü yaşamaya çalışırken kendisini suçladığımız

Read More

Kalabalık bir Yalnızlık... August Landmesser

Kalabalık bir Yalnızlık... August Landmesser

1936 senesinde, belki de dünyanın en yalnız adamı olan August Landmesser, günümüzde birçok insanın hayali kahramanlarından birisi olacağını tahmin edemezdi. 1930 larda Hamburg Limanınında bir tersane işçisi olarak çalışırken, “ne yaptığı” ile değil, “ne yapmadığı” ile tanıdık kendisini. Nazi Yönetiminin yaygınlaşmaya başladığı dönemde, limandaki bir törende çekilmiş ve bilinçli sıradışılık ve reddediş simgesi olan cesur poz ile hayatlarımıza iz bıraktı. 

Read More

Eisenhower Kutusu

Eisenhower Kutusu

1953 ve 1961 yılları arasında 34.Amerikan Başkanı olarak görev yapmış olan Dwight Eisonhower, asker kimliğinin ötesine geçen ve günümüze kadar etkilerini sürdüren kimi adımların da sahibi olmuştur.

Arkasında bir “soğuk savaş” stratejisi saklamış olsa bile, günümüzün internetinin başlangıcını oluşturan DARPA ajansının kurulmasını (1958) sağlamış olması ve iş dünyasına ünlü “kutularını” hediye etmiş olması, bizleri bugün bile etkileyen 2 önemli konudur. 

Read More

Pareto Günlüğü

Pareto Günlüğü

Bu ülkede, eğitim politikalarına yön verecek bir konumda olsam, yapacağım en öncelikli işlerden bir tanesi, müfredata “Pareto Dersini” koymak olurdu, hayata daha sağlıklı, üretken, mutlu ve varmak istedikleri yeri çok net bulabilen bireyler hazırlayabilmek için..

Eğer bugün iş ve sosyal yaşamda üretkenlik ile ilgili bir problem mevcutsa, bunun tek nedeni ilkokuldan başlayarak eğitim hayatımızın tüm evrelerinde bizlere Vilfredo Pareto’nun tanıştırılmamış ve teorisinin anlatılmamış olmasıdır.

 

Read More

Yorgun Mermi

Yorgun Mermi

Bir hedefe yollanmış merminin düştüğü yerde yaptığı tahribat, bir “yorgunluk” kisvesi ardında hafifletici ve umursanmaz olarak kabul edilebilir mi?

Geçtiğimiz günlerde bir futbolcunun arabasının camına isabet eden mermiyi, “yorgun” olduğu için ciddiye almayan veya kayıt-dışı kabul eden kriminoloji müessesesi, çekinmese mermiye bir de emekli maaşı bağlayacak.  Bu umursamazlık, Fatih Sultan Mehmet’i ve Baron Menno van Coehoorn’u yattıkları yerde sanırım bir kaç kez çevirmiştir. 

Read More

Kuş adam olabilmek...

Kuş adam olabilmek...

Çinde ve Orta Asya’da başladıktan sonra çok kısa sürede Avrupa’yı saran ve 1347-1351 yılları arasında Avrupa nüfusunun üçte birini, tüm dünyada 75 milyon insanı yok eden Büyük Veba Salgını insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Hiçbir kurumun çare bulamadığı hastalık, insanlara dünyanın sonunun geldiğine düşündürerek, ve hastaları birer birer yok ederken, ölüm nedenini teşhis etmek için gelecek olan görevli doktoru (kuş adam) hastalığın korkunç ve çirkin bir simgesi olarak yaratmıştır.

Read More